Uriage Prva linija za celovito zaščito in nego dojenčkove kože

Uriage Prva linija za celovito zaščito in nego dojenčkove kože
Dojenčkova koža je nekoliko tanjša kot koža odraslih, veliko bolj občutljiva in zaradi tega nagnjena k rdečici, drobnim pikicam in iritacijam. Uriage si je zadal nalogo, da zaščiti dojenčkovo občutljivo kožo. Kako? Tako, da ponudi primerno nego za vse dojenčke in za vse tipe kože.

Celovita zaščita in nega dojenčkove kože

Dojenčkova koža je zelo občutljiva, ker funkcija njene bariere še ni popolnoma vzpostavljena ter je zaradi tega manj učinkovita v zaščiti pred zunanjimi vplivi (UV, veter, mraz, …).

Zaradi tega je večkrat pordela, nagnjena k rdečim pikicam in iritacijam in občutku nelagodja, ki ga naš dojenček izraža z jokom. V taki situaciji so lahko še kopanje in menjava pleničk  – trenutki, ko se starš in otrok povežeta - zahtevni.

Stanje se še poslabša, če ima vaš dojenček občutljivo kožo. In prav zaradi tega si je Uriage zadal nalogo, da bo naredil, kar bo treba, da mamica in očka z otročkom preživela čim več lepih trenutkov. 

Kako? Tako, da ponudi primerno nego za dojenčke, pa najsi imajo suho, normalno ali občutljivo kožo!

Ali obstaja kaj bolj mehkega, kot je dojenčkova koža?

Leta 2020 je Uriage svetu ponudil dva nova izdelka iz linije Prva nega za dojenčke, ki sta namenjena zelo suhi koži in koži, nagnjeni k atopiji: Prvo pomirjujoče olje za čiščenje in Prvi pomirujoči balzam proti srbenju.

 1. Uriage Bebe Prvi oljni balzam - XEMOSE, 200 ml
  200 ml
  Akcijska cena 8,50 € Redna cena 14,16 €
 2. Uriage Bebe Prvo olje za umivanje - XEMOSE, 500 ml
  500 ml
  Akcijska cena 9,77 € Redna cena 16,29 €

Dva nova izdelka za nego dojenčkove kože, ki bosta polepšala skupne trenutke!

 

Atopijski dermatitis, bolezen, ki ne pozna starosti

Občutljivo in krhko dojenčkovo koža lahko prizadenejo številne bolezni. Ena od najbolj pogostih kožnih bolezni pri otrocih je atopijski dermatitis, ki ga poznamo tudi kot atopijski ekcem ali neurodermitis.

Atopijski dermatitis srečamo pri suhi in zelo suhi koži, ki srbi, manifestira se v obliki vnete koži (dermatitis) in ekcema. Najprej se pojavita srbenje (pruritus)in rdečica, nato koža, ki je vroča na dotik, ker je imunski sistem kože močno aktiviran. Zatem se pogosto pojavi rdeči izpuščaj, ki je suh in se lupi, lahko pa nastanejo tudi mehurčki ter ranice zaradi praskanja, zatem pa hraste. To pripelje do skelenja, srbenja in žarenja kože.

1. Dednost

Atopijski dermatitis je kronična (dolgotrajna) bolezen, ki prizadene enega od petih dojenčkov (20 %), in vse kaže na to, da je odstotek vsako leto višji. Prvi simptomi se najpogosteje pojavijo že do tretjega meseca življenja, v nekaterih primerih celo že v prvem tednu življenja in se zavlečejo še v odraslo dobo. (3 % odraslih še vedno trpi zaradi atopijskega dermatitisa).

Glavni vzrok? Genetska predispozicija: če ima en roditelj atopijski dermatitis, je verjetnost, da ga bo imel otrok 56%, medtem ko ta riziko zraste na 81 %, če ga imata oba starša.

2. Zunanji dejavniki, ki bolezen poslabšajo

Poleg genetske obremenjenosti na pojav bolezni vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so onesnaženost zraka, mraz, znojenje, prehrana, stres, izpostavljenost alergenom in uporaba higienskih izdelkov, ki dražijo kožo.

Če hočemo omejiti simptome atopijskega dermatitisa, se moramo držati naslednjih nasvetov: zaščititi kožo pred mrazom, se oblačiti v bombažna oblačila (ki so blagodejna za epidermis) in se izogibati dražilnim sredstvom in alergenom (hrana, prah, mačje dlake, pelod, pršice, itd).

Poleg tega moramo kožo pravilno negovati in uporabljati izdelke, ki so prilagojeni atopični koži, ter se izogibati pretiranemu drgnjenju kože, pri kopanju se omejiti na mlačno vodo …

Več o atopijskem dermatitisu

Mehanizem razvoja atopijskega dermatitisa


Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen, ki nastane zaradi disfunkcije treh barier:

 • Na nivoju kože (zaščitne kožne bariere):

Pride do kvantitativnega in kvalitativnega primanjkljaja ceramidov, filagrina in klaudina (proteinov, vključenih v sintezo esencialnih maščobnih kislin,  potrebnih za kožo in proteinov, ki so potrebni za pravilno funkcijo dermoepidermalne zveze). Koža postane prepustna za vodo in zaradi tega suha ali zelo suha, poleg tega pa je mnogo bolj prepustna za zunanje dejavnike, kot so mikroorganizmi in alergeni.

 • Na nivoju imunskega sistema (imunološke bariere):

Primanjkovati začne antimikrobnih peptidov, poleg tega pa pride do pretirane reakcije imunoloških celic na alergene in mikroorganizme, kar pripelje do vnetnega procesa in srbenja.

 • Na nivoju mikrobioma (mikrobne bariere):

Nastane neravnovesje, posebej med akutno fazo: raznolikost bakterij, ki so prisotne na površini kože je oslabljeno zaradi prevlade S.aureusa (zlatega stafilokoka)

ZAČARANI KROG

Disfunkcije barier pripeljejo do verižne reakcije: koža postane zelo suha in pretirano reagira na zunanje dejavnike, kar pripelje do vnetja in močne želje po praskanju. Zatem kombinacija praskanja in bakterij pod nohti doprinese k infekciji in spremembi kožne bariere, ki je že tako oslabljena. Bariera je dodatno izpostavljena zunanjim alergenom in še bolj občutljiva, zato prihaja do faze izmenjevanja simptomov … Z uporabo primernih izdelkov se blaži tudi občutek nelagodja, zmanjšuje pogostnost akutnih faz in zmanjša uporabo dermokortikoidov. Uriage je zasnoval izdelke, ki ublažijo stanje atopične kože, od sindeta do vlaženja: XEMOSE Prvo pomirjujoče olje za kopanje in tuširanje in Prvi pomirujoči oljni balzam XEMOSE.Related Products